Wanneer u investeert in zakelijke zonnepanelen, is het essentieel dat deze vakkundig en veilig worden geïnstalleerd om optimaal te kunnen profiteren van zonnestroom. Een onjuiste installatie kan namelijk verschillende risico’s met zich meebrengen. U denkt wellicht aan brandgevaar en kortsluiting, maar ook de draagkracht van het dak speelt een cruciale rol. Om dit laatste risico te voorkomen, is het belangrijk om voorafgaand aan de installatie een constructieberekening te laten maken.
Het zakelijk aanschaffen of leasen van zonnepanelen is een aanzienlijke, maar aantrekkelijke investering. Daarom is het van groot belang dat de installatie van het systeem correct wordt uitgevoerd. Dit minimaliseert toekomstige risico’s en schade. Om installatiefouten te detecteren, is de Scope 12 keuring in het leven geroepen. Tijdens deze keuring wordt de zonne-installatie grondig gecontroleerd om de veiligheid na plaatsing te waarborgen. Een cruciale stap bij de aanschaf van een zonnesysteem is echter om vooraf te onderzoeken of uw dak en draagconstructie geschikt zijn voor de extra belasting van zonnepanelen. Voordat de installatie plaatsvindt, wordt een constructieberekening uitgevoerd om te bepalen of uw dak de zonnepanelen kan dragen. Hierbij wordt rekening gehouden met verschillende factoren zoals sneeuw- en regenbelasting. De resultaten van deze berekening worden vastgelegd in een constructierapport.
Bij de veiligheidsrisico’s van zonnepanelen denkt men vaak aan brandrisico’s. Echter, het constructierapport richt zich op andere belangrijke risico’s, zoals de overbelasting van de dakconstructie. Wist u dat een zonnepaneel gemiddeld zo’n 21 kg weegt? Het totale gewicht van een zonnesysteem, inclusief montagemateriaal, kan een aanzienlijke belasting vormen. Als de dakconstructie dit gewicht niet kan dragen, kunnen er verschillende problemen ontstaan zoals verzakking, verscheuring, instorting van het dak of het wegwaaien van panelen tijdens een storm. Deze scenario’s wilt u uiteraard vermijden.
Mocht het gewicht van de zonnepanelen het dak overstijgen, dan kan dit niet alleen schade veroorzaken aan de panelen zelf, maar ook aan de omgeving. Denk hierbij aan glasscherven die zich verspreiden of schade aan omliggende objecten. Een constructieberekening is dus van essentieel belang om de veiligheid en betrouwbaarheid van uw zonnesysteem te garanderen.
Het uitvoeren van een constructieberekening is niet altijd wettelijk verplicht, maar wordt doorgaans door verzekeraars vereist bij het indienen van een schadeclaim. Daarom is het sterk aan te raden om een constructieberekening te laten maken, zelfs als u zakelijk minder dan 50 zonnepanelen aanschaft. Zonder een constructierapport loopt u het risico dat schadeclaims worden afgewezen en de kosten op uw bedrijf worden verhaald. Dit komt doordat zonder constructierapport niet kan worden vastgesteld of de zonnepanelen volgens de geldende bouwnormen zijn geïnstalleerd, waardoor een constructiefout als oorzaak van de schade niet kan worden uitgesloten.
Daarnaast is een constructierapport vaak noodzakelijk voor het verkrijgen van een vergunning voor de installatie van zonnepanelen. In dergelijke gevallen bevestigt het rapport dat de dakconstructie voldoet aan de regelgeving en geschikt is voor de extra belasting van de zonnepanelen. Het beschikken over een constructierapport is dus essentieel om zowel verzekeringstechnische als juridische zekerheid te waarborgen.
De kosten voor een constructieberekening van zonnepanelen variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals de omvang, complexiteit en locatie van het zonnesysteem. Gemiddeld liggen de kosten voor een constructieberekening uitgevoerd door een gecertificeerde controleur tussen de € 1.000 en € 2.000. De uiteindelijke prijs wordt mede bepaald door de noodzaak om fysiek op locatie te inspecteren of dat de berekening kan worden gemaakt op basis van technische tekeningen.
Het organiseren van een constructieberekening kan enige tijd en moeite kosten. Bij Solar Centrum Nederland nemen we deze taak graag voor u uit handen en integreren het constructierapport in ons voorstel voor zonnepanelen. Dankzij onze jarenlange ervaring en expertise hebben wij betrouwbare samenwerkingen en overeenkomsten met diverse erkende controleurs door het hele land. Hierdoor kunt u erop vertrouwen dat uw zonnesysteem door een onafhankelijke en deskundige inspecteur wordt gecontroleerd en dat de veiligheid nauwkeurig wordt gewaarborgd.